Монтаж на налични врати - до 10 дни!

Как да изберем входна врата за апартамент?

Врати Sotirov Doors,Външни врати

Зад ключалката на входната врата се крие всичко това, което наричаме у дома. Но защо всъщност е толкова важен изборът на входната врата? Тя прави много повече от това да пази дома. Тя е прагът, от който започва всичко ценно за нас. Спокойствие, уют, семейство. Като пазител на важните неща изборът ѝ е решение, което не трябва да се подценява.

Отделете достатъчно време за избор на входна врата

Входната врата не е покупка, която правим множество пъти. Това е дългосрочна инвестиция, която ще пази дома ни за много години напред. От материалите до цвета, всеки един елемент е важен. Все пак, това е първото, което ние виждаме всеки ден, прибирайки се вкъщи, мястото, където посрещаме своите гости и близки. Това на което разчитаме да ни пази през нощта. Но кои са най-важните детайли, които трябва да вземем предвид?

От каква врата имате нужда?

Най-важният въпрос, на който трябва да си отговорите преди да започнете да избирате е къде ще бъде разположена вратата – дали е изложена на външни влияния (входна врата за къща) или се намира в жилищна сграда (входна врата за апартамент). Това ще ви помогне да определите типа входна врата и да съгласувате подходящ бюджет, свързан с вашите нужди. Екстериорните врати, изложени на външни влияния обикновено са значително по-скъпи, а размерите са  90/200/40см. и/или 92/201,5/40см.,  с възможност за изработка и на каса за зид до 60см.

Ако ви е нужна врата за апартамент, то опциите са наистина много!

От дизайна, през цветовете и стиловете, до материалите, бравата, патроните и дръжките, има множество елементи, които трябва да вземете предвид. Преди да се впуснем в изследване на цветове и стил, ето няколко от най-важните елементи, които да вземете предвид.

Материалът

Входните врати в България най-често са блиндирани или врати базирани на метал. Разбира се, има врати от дърво, МДФ, алуминиеви или ПВЦ. За съжаление пазарът и условията в страната не са достигнали нивото, в което всеки един от нас да се чувства спокоен, зад дървена или талашитена врата. За предпочитане са блиндираните, което означава, че са базирани изцяло на метал. Обикновено това включва метална каса, метални первази, метална обшивка на крило и цял метален лист в крилото, двустранен МДФ панел (отвън и отвътре) на крилото, изолационен материал – каменна вата, както и хоризонтални метални ребра в крилото, които служат вратата да запази структурата си.

От материала в крилото зависят до голяма степен и шумо- и топлоизолационните свойства на вратата. Може да бъде изолационна пяна, която предотвратява конденз или  каменна вата, както е в най-новите екстериорни врати от Sotirov Doors. Предимствата на каменната вата са, че това вероятно е най-добрият топло- и шумоизолационен материал, без да губи свойствата си във времето. За да бъде добре изолираща вратата, трябва да разполага с плътност не по-малко от 40 kg/m3. Вратите могат да бъдат с метални каси и первази или такива изцяло облечени в МДФ, допълващи луксозната визия на жилището.

ВАЖНО при избора на врата е дебелината на метала. На пазара ни ще срещнете идентични визии на врати с различна дебелина на метала, съответно и с различна цена. За да бъде вратата устойчива, здрава и функционална, нейният метал трябва да бъде 1,2 мм. При избор на врата с по-тънък метал решението Ви ще бъде компромисно, защото след известен период от време същата ще започне да дефектира, провисва, да не се затваря и т.н.

 

Защита на вратата

Двата най-важни елемента при избора на защитата, с която разполага самото крило на вратата, отделно от бравата е дали има цял метален лист и тъй наречените  пасивни шипове. Много от вратите се предлагат с частичен метален лист около зоните на аксесоарите (брави, шпионка, дръжки). Далеч по-надеждни са тези, които разполагат с цял метален лист, който покрива крилото на вратата от край до край. В допълнение, важно е активните шипове да бъдат разположени на повече от една точка, за да се създаде по-добра сигурност.

Брава

Бравите са напълно допълнителна секция при избора на врата. Има няколко елемента, които е важно да вземете предвид. Бравата трябва да бъде надеждна и задължително метална. Всяка една врата може да разполага с две брави. Основна – разположена под дръжката, горна – разположена над дръжката, а като допълнително средство за сигурност може да бъде монтирано така нареченото „нощно“ резе. Огромният плюс на третото заключване или т.н „нощно“ резе е това, че отвън не може да бъде видяно. Дори и да пропуснете да заключите вратата си, ако сте заключили с нощното резе, то тогава вратата трудно ще може да бъде отворена.

Касата

Касата е един от елементите, които до голяма степен определят каква врата може да бъде монтирана. Тъй като в България липсва конкретен стандарт за дебелина на стените, касите могат да варират. Не всички производители предлагат каси, които са нестандартни и е важно да се информирате дали касата може да бъде адаптирана за вашия зид или изработена изцяло по поръчка. Важно е да имате предвид, че размерите, които вземете може да не са съвсем точни и при посещението от екипа ни да се установи разлика с размерите, които сте взели. Най-новите врати от серията на Sotirov Doors – Starlife – СИВ ДЪБ, ЧЕРЕША, САРУХАН са изработени с вече доказана каса на пазара, обхващаща зидове до 34см. При случаи, в които зидовете надвишават посочения размер, можем да предложим врати  с налични каси над 34см., за които няма да бъде необходимо безумно чакане.

Прагът

Един от често подценяваните елементи е прагът на входната врата. Много често липсва, или касата идва със заготовка, която изисква в последствие изработване и поставяне на друг праг от камък или сходен материал, който допълнително да изберете и поръчате, което добавя време, разходи и усложнява процеса. В нашата гама, звездните ни модели от тази година идват с готово решение на този проблем. Избрахме моделите Starlife – СИВ ДЪБ, ЧЕРЕША, САРУХАН, който разполага с метален праг и вградено в него уплътнение. По този начин гарантираме, че не се изискват допълнителни разходи за майстори и материали. Можете да разгледате вратите с прагове в нашия Шоурум на бул. „Мадрид“ 56.

Уплътнения

Споменавайки прага, няма как да не обърнем внимание на уплътненията на вратата. Един от най-важните елементи на новата врата е изолацията. За да не се окаже, че стелката пред входната врата през зимата се превръща в летящото килимче на Аладин, се погрижете да изберете добър праг и уплътнения на вратата, които я защитават от всички страни. Уплътненията на входната врата често са подценяван елемент, който може обаче да ви спести немалко разходи за отопление в зимните месеци. Препоръчваме ви да избирате врати с гумени или сходни уплътнения, които в бъдеще можете да подмените, а не залепени такива, които не могат да бъдат заменени. Всички уплътнения на предлаганите от нас входни врати могат да бъдат заменени.

Патрон

Патронът е изключително важен елемент при избора на  врата. Всяка предлагана от нас входна врата е оборудвана с патрони, които могат да бъдат заменени с друг избран от вас. Премиум предложенията ни СИВ ДЪБ, ЧЕРЕША, САРУХАН са оборудвани с висок клас 10-ямков патрон, в комплект с карта за размножаване на ключове, 5бр. ключ, както и строителен такъв. За какво служи строителния ключ? Представете си, че при покупката на ново жилище и стартирането на дълъг ремонт, вие трябва да предоставите ключ за достъп на майсторите, които ще ремонтират. Вероятно това няма да бъде един човек, а много такива, всеки със своята компетенция. Не е много яко, нали? В такъв случай на помощ идва т.н. строителен ключ, който спокойно можете да предоставите на майсторите. Веднага щом се нанесете в жилището си и поставите един от другите 5 ключа, строителният ключ автоматично става нефункционален. При навлизането на новия ключ в патрона, патроната се прекодира, като пречупва определени метални пластини, за да отстрани вероятността от отваряне на вратата със строителния ключ.

Е, тогава можете да предоставяте ключът си спокойно, без да се притеснявате за сигурността си след това.

За сигурността на вратата, не забравяйте и бронировките на патрона отвън или познатите ни капачки, които закриват отчасти патронът и така помагат същият да бъде по-защитен от физически намеси.

Шпионка

При избора на подходяща врата често е важно да помислите и за шпионка и видимостта. Ако нямате охранителна система, която включва камера, шпионката е добър начин да надникнете навън, преди да отворите вратата, за да знаете кой стои там. За да избегнете про-българската ситуация „Кой е?“ – „Аз съм“, можете да изберете модел с шпионка с видимост на 180 градуса, която ще ви осигури достатъчно добър поглед пред вратата.

Пантите

Пантите са елементът, който свърза крилото с касата на вратата. Входните ни врати са оборудвани с 3бр. метални панти. Всяка една от тях е разположена на точно определено място, за да носи точно определена тежест на вратата. Всички предлагани от нас врати са с панти, които могат да бъдат смазвани, а премиум предложенията ни са оборудвани с регулируеми масивни панти в синхрон с цвета на вратата.

Размери и доставка

За да не се окажете в затруднена ситуация, препоръчваме да се доверите на фирма, която изпълнява и монтажни услуги свързани с вратата, която може да ви консултира професионално при снемане на размери и последващи дейности. При избор на фирма за врати е важно да знаете, че когато същата не е монтирана от монтажните екипи на фирмата, в случай, че тя не разполага с такива, гаранцията няма как да бъде обслужвана и автоматично се лишавате от нея. В допълнение, вратите са тежки и пренасянето им по стълби е трудна задача дори за най-подготвените. Ние в Sotirov Doors предлагаме цялостна услуга, в която да не се притеснявате за снемане на коректни размери, консултация на място при оглед, демонтаж, монтаж и всичко свързано с входната врата. За да се доверите на конкретен изпълнител на вашата поръчка, моля да обърнете внимание на независими отзиви, коментари и мнения на физически лица в Google. Често оценката дадена от клиенти е водеща при избора на фирма, защото същата няма как да бъде манипулирана. За да се уверите в качеството на предлаганите от нас врати и услуги, можете да разгледате мненията на нашите клиенти.

Блиндирани врати, Брава за врата, врата, Екстериорни врати, каменна вата за врата, Каса за врата, Панти, Патрон за врата, Праг на врата, Упълтнения за врата, шпионка

Безплатна Консултация

За повече информация и консултации се свържете с нас или заповядайте на място в нашия шоурум.